Specialist Jan Wiekens: Steenmarter juist nuttig voor onze leefomgeving

Op ons artikel van gisteren over het meldpunt voor steenmarters is ontzettend veel reactie geweest.

De vraag van onze redactie was of de steenmarter ook actief is in Veendam en omstreken. Nou dat hebben we geweten. Duizenden mensen lazen het artikel en tientallen mensen gaven aan in hun omgeving steenmarters te hebben gezien. Sommige mensen meldden dat ze schade hadden aan hun huis of hun auto.

Ongediertebestrijding specialist.

Eén van die vele reacties was de reactie van Nathalie Wiekens. Haar man, Jan Wiekens, is eigenaar van Wiekens Ongedierte Bestrijding uit Winschoten. Wiekens maakt onderdeel uit van het team Ambulant Wildbeheersing van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten in samenwerking met de Marter Control Unit.
Wij spraken Jan en vroegen hem waar zijn hulp het meest voor ingeroepen werd.

Muizen en ratten

De meeste dieren die voor dagelijks overlast zorgen zijn volgens Wiekens wespen, mieren, muizen en ratten. Daarnaast komen er ook regelmatig meldingen binnen van overlast van bedwantsen, steenmarters, vlooien, kakkerlakken en vliegen.

60% van meldingen betreft muizen of ratten.

“Wat tegenwoordig steeds vaker gebeurt is dat mensen melding maken van steenmarters. Althans ze denken dat het steenmarters zijn ” zegt specialist Wiekens. “Qua meldingen is de steenmarter een groot onderdeel van de overlast. Maar nadat ik een inspectie heb uitgevoerd blijkt dat het in 60% van deze meldingen de overlast muizen of ratten betreft. Helaas denkt men door de foutieve informatie vanuit veel mediakanalen dat alle schade, geluids- en stankoverlast alleen door steenmarters komt. Het is erg jammer dat mensen zich zo laten beïnvloeden”

Schade aan kabels en leidingen in auto
Een veel gehoorde klacht van mensen is dat een steenmarter de leidingen van hun auto hebben aangetast. Op de eerste plaats kan volgens Wiekens een steenmarter geen (rem)leidingen doorbijten of doorknagen. Steenmarters zijn geen knaagdieren, ze kunnen dan ook niks doorknagen. Steenmarters hebben tanden als naalden. Zijn er hoekjes uit de kabels? dan komt dit door muizen of ratten. Zitten er putjes of gaatjes als naalden in de kabels? dan is dit gedaan door een steenmarter. Steenmarters willen nog wel eens de tanden in bougiekabels, ruitenvloeistofleidingen en koelvloeistofleidingen zetten. Soms komt het krabben in het isolatiemateriaal van de motorkap ook voor. Men kan dit voorkomen door de auto op kippengaas te plaatsen of door de voorste 2 wielbakken van de auto 1 keer per 2 weken in te spuiten met Hertshoornspray. Wat ook goed werkt is een fel flitskastje met bewegingssensor.

Voordeel steenmarter in uw leefomgeving

Op mijn vraag wat eigenlijk het voordeel van een steenmarter in je woonomgeving is begint Wiekens te lachen. “Er zijn talloze voordelen. De steenmarter draagt bijvoorbeeld bij aan minder ratten en muizen. Dat is pas het echte ongedierte. En omdat er steeds minder gewerkt wordt met het gebruik van biociden zal een steenmarter de huidige rattenplaag in Nederland terugbrengen. “

Tips voor minder overlast door steenmarters
Er worden heel vaak tips gegeven zoals het gebruik van hondenhaar, wc-blokjes of ultrasone kastjes. Deze werken niet goed of zorgen er juist voor meer schade. Met name hondenhaar bevat geurvlagen die de marter niet op prijs stelt en wil verwijderen uit zijn territorium.
Dit soort tips verschijnen regelmatig in de media maar werken vaak averechts. In wc-blokjes zit gelatine wat steenmarters juist aantrekt!

Erkend steenmarter bestrijder
Wat betreft steenmarters die in woningen huishouden kan men het beste een inspectie laten uitvoeren door een erkend bestrijder met ervaring met steenmarters.

Foto: Jan Wiekens met zijn tamme steenmarter

Sterke verhalen op social media
“Verder zijn steenmarters prachtige dieren die geen mens kwaad zullen doen. Echter kunnen ze wel in woningen zorgen voor geluids- en stankoverlast. De aangebrachte schade aan woningen valt over het algemeen reuze mee maar word helaas aangedikt door sterke verhalen op onder andere social media.” aldus Jan Wiekens

Steenmarters verjagen.

Dus mocht u problemen hebben met steenmarters dan kunt u contact opnemen met Wiekens Ongediertebestrijding. Zij gaan meteen aan de slag met het verjagen, weren, wegvangen en uitzetten van steenmarters. Dit alles vanuit het team Ambulant Wildbeheersing van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten in samenwerking met de Marter Control Unit.

Facebook Comments Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *