Jacob Kramer uit Zevenhuizen loopt 50 kilometer op klompen voor Samenloop voor Hoop

Jacob Kramer uit Zevenhuizen probeert 50 kilometer af te leggen tijdens de 24-uurs wandelmarathon SamenLoop voor Hoop in Gorredijk. “Precies 50 kilometer, want zo oud werd Frouktje” verklaart de Zeuv’mhuuster. “Dat heb ik beloofd. Voordat Frouktje stierf heb ik met haar afgesproken dat ik iets zou doen voor de kankerbestrijding.”

Gedurende de 24-uurs wandelmarathon loopt Jacob op klompen. Een klompenmaker uit Eenrum heeft speciale verstevigde klompen met het SamenLoop logo erop voor hem gemaakt. Het gaat Jacob net zo gemakkelijk af als lopen op gewone schoenen. “Ik loop eigenlijk mijn hele leven al op klompen, dus dan ook tijdens de wandelmarathon.”

Grote plannen
In het voorjaar van 2016 namen Jacob en Frouktje de natuurcamping van de ouders van Frouktje over. Door de hoge leeftijd van Jacobs schoonouders was er wat achterstand in het onderhoud van een aantal dingen gekomen. Het echtpaar had grote plannen om het een en ander op te knappen, maar na een tijdje gaf Frouktje aan dat ze zich niet lekker voelde. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat ze borstkanker had. Na behandeling verklaarden de artsen haar weer genezen.

Frouktjes Stee
Helaas ging het in augustus in 2016 alsnog fout. Er werd een tumor op de hersenstam nabij het centraal zenuwstelsel geconstateerd. Dit was niet te opereren en de prognose was dat Frouktje nog maximaal 3 jaar te leven had. “Een tijd van intens verdriet, maar ook een hele dierbare tijd. We hebben nog nooit zoveel gepraat.” Hielden de woorden op, dan ging Jacob naar buiten om aan de nieuwe kapschuur te werken. Vanuit haar ziekbed voor het raam volgde Frouktje zijn verrichtingen. “Ze heeft het geraamte met de eikenhouten binten nog overeind zien komen.” ‘Frouktjes Stee’ heeft Jacob de schuur na haar dood gedoopt.

Vanuit het donker het licht in
Jacob heeft al drie oefenmarathons achter de rug. De eerste van Lauwersoog naar Zevenhuizen. “Dit viel me toch wel wat tegen” vertelt Jacob. “Het is een best eind hoor dwars door de provincie Groningen. De tweede ging van Wapserveen, waar mijn geboortehuis staat, weer naar Zevenhuizen. Dit ging al stukken makkelijker dan de eerste. En de derde trip was op Frouktjes verjaardag. Ik ben toen ’s ochtends in het donker van Zevenhuizen naar Gorredijk gelopen. Vanuit het donker het licht in zeg maar. Op de terugweg naar Zevenhuizen liep Johanna Kuipers mee voor de gezelligheid en ondersteuning van het laatste stuk. Thuis was er een hartelijk ontvangst van familie en kampeerders.

SamenLoop voor Hoop
Door alle publiciteit op social media en in de pers staat de teller op zijn Facebookpagina inmiddels op 4.300 euro. Maar Jacob hoopt dat het bedrag nog oploopt. Op 21 en 22 september loopt Jacob samen met honderden andere wandelaars in Gorredijk de SamenLoop voor Hoop. Een 24-uurs wandelestafette om stil te staan bij kanker en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. In de volgende editie van Zevenhuizen besteden we ruimschoots aandacht aan de wandelmarathon van Jacob. Wil je jacobs wandelmarathon steunen? Dat kan via de onderstaande link: https://acties.samenloopvoorhoop.nl/lopentegenkankeropklompen?fbclid=IwAR3Y-vbiJ_j8jNSzNRTymBBD_Uqxr0QoQXChsQN0H3mY-oXhr-EYsmpFQkA

Facebook Comments Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *