Noordenveld heeft de BNG bank Erfgoedprijs 2020 gewonnen

Juryvoorzitter mevrouw Ina Adema, burgemeester van Lelystad, maakte dit bekend in Kasteel Middachten in Rheden. Daar overhandigde zij symbolisch de prijs van €25.000,- aan burgemeester Klaas Smid.

Doorgaan met waardering en behoud erfgoed

“Deze prijs is een enorme stimulans om bezig te blijven met behoud en waardering van de kwaliteit van het erfgoed in ons fraaie Noordenveldse landschap,” aldus een trotse burgemeester Smid. “We kunnen nu de volgende parel aan de parelketting van internationale allure toevoegen.

Burgemeester Smid met de cheque van €25.000,-

4 genomineerde gemeenten

Naast Noordenveld waren ook Appingedam, Alkmaar en Schouwen-Duiveland genomineerd. Begin dit jaar hebben de kandidaten een presentatie in Amersfoort gegeven voor de jury. De jury heeft in alle 4 de gemeenten onderzocht hoe de genomineerden omgaan met hun erfgoed in brede zin.

Uitgebreid onderzoek

De jury onderzocht hoe gemeenten omgaan met hun erfgoed in brede zin. Ze letten niet alleen op de omgang met gebouwde monumenten, archeologie, museale collecties en archieven. Maar ze keken ook naar het historisch landschap, mobiel en immaterieel erfgoed. Daarnaast zijn ook participatie, communicatie en innovatie in het erfgoedbeleid belangrijk. Draagvlak in de samenleving en integratie van erfgoed in het totale beleid van de gemeente werden ook beoordeeld.

Stimulans voor uitstekend erfgoedbeleid

De prijs is een stimulans voor uitstekend erfgoedbeleid. In de afgelopen jaren bleek dat ook andere gemeenten worden geïnspireerd door de innovatieve voorbeelden die genomineerden en winnaars hebben gesteld.

Bron: gemeente Noordenveld

Facebook Comments Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *