vv Zevenhuizen de betere ploeg tegen opponent Tynaarlo

De voorwaarden voor een lekkere pot voetballen waren ruimschoots aanwezig. Een lekker zonnetje, een koel briesje en een graadje of 20.

Ondanks de “Derby van het Noorden” in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen en Parijs-Roubaix op tv, waren er toch een honderdtal supporters op deze wedstrijd in de 5e klasse D afgekomen.

Zevenhuizen begon met een iets andere opstelling dan vorige week. Verdedigers Sten Uitham en Siebe Kamminga waren weer in de gelederen opgenomen, evenals spits Gert Bruins. Dit ging ten koste van “youngster” Joel ten Have. Otto Jelsma en Jeroen Mulder waren beiden met een blessure afwezig. Zevenhuizen trad aan in hun vertrouwde 4-3-3 opstelling en dat kwam goed uit, want opponent Tynaarlo speelde met hetzelfde systeem.

Direct vanaf de aftrap begon Zevenhuizen fel op de bal te jagen en zette al “hoog druk” op de verdedigers van Tynaarlo. De bezoekers uit Drenthe hadden hier klaarblijkelijk niet op gerekend en kregen de eerste paar minuten de bal moeilijk op de helft van Zevenhuizen. Tynaarlo stond, voorafgaande aan de wedstrijd, op de ranglijst maar liefst 5 punten voor op Zevenhuizen, met 2 wedstrijden meer gespeeld te hebben. Het was daarom zaak voor hen om vooral niets weg te geven en sowieso met een gelijkspel weer huiswaarts te gaan. Helaas voor de gasten lukte het niet om de eerste 5 minuten ongeschonden door te komen. In de 3e minuut scoorde Niek Uitham de 1-0 vanuit een corner van uitblinker Klaas Jelsma. Niek Uitham ontpopt zich in de loop van het seizoen steeds meer als een onmisbare factor in de voorhoede en is een publiekslieveling van de supporters.

Tynaarlo was na de furieuze start van Zevenhuizen enigszins ontdaan, maar na een kwartiertje voetballen konden ze zich toch onder de druk van Zevenhuizen uit voetballen en kwamen ze een paar keer gevaarlijk opduiken voor de uitstekend keepende Trienco Groefsema. Dat Tynaarlo beschikt over een uitstekende voorhoede werd in de 13e minuut al snel op een pijnlijke manier duidelijk voor Zevenhuizen. De rechtsbuiten schoot de bal voor de goal waar de spits van Tynaarlo met een slap rollertje de bal achter doelman Groefsema tikte; 1-1.

Na dit spectaculaire begin waren beide ploegen duidelijk minder goed gaan voetballen en floot, de overigens warrig fluitende, scheidsrechter Braaksma ineens af in de 25e minuut. De spelers liepen naar de dug-outs waar blijkbaar een vooraf afgesproken drinkpauze was ingelast. Waarom dit tegenwoordig al bij een lekker temperatuurtje van amper 20 graden Celsius moet gebeuren is een groot raadsel. Beware ons dat er ooit in een temperatuur van maar liefst 25 graden Celsius gevoetbald moet worden! Maar de spelers vonden het uiteraard prima en sloten de eerste helft daarna met plichtmatig voetbal af.

De tweede helft begon zoals het de eerste helft geëindigd was. Gezapig golfde het spel wat op een neer waarbij Zevenhuizen iets de overhand had. In de 59e minuut verdedigde de rechtsback van Tynaarlo de bal slecht uit en kreeg Klaas Jelsma ineens de bal voor zijn voeten en haalde uit in de verre hoek. De keeper ging gestrekt de hoek in, maar had geen passend antwoord op de diagonale schuiver van Jeltsma; 2-1.

Hierna probeerde Tynaarlo nog een vuist tegen Zevenhuizen te maken, maar de thuisploeg was gewoon beter dan de Tynaarloërs. Echter, zoals zo vaak zit een ongeluk in een klein hoekje en na een snelle counter in de 79e minuut van Tynaarlo anticipeerde de verdediging van Zevenhuizen niet goed genoeg en kreeg de levensgevaarlijke spits van Tynaarlo de bal in de zestien meter en kapte 2 verdedigers uit. Oog in oog met keeper Groefsema scoorde hij de gelijkmaker voor Tynaarlo; 2-2.

Hierna probeerden beide ploegen de winst nog binnen te halen, maar waren tegen het eind van de wedstrijd gelijkwaardig aan elkaar. Vijf minuten voor tijd speelde zich er nog even een kolderiek tafereel af. De keeper van Tynaarlo, die overigens uitstekend keepte, raakte geblesseerd en gaf aan niet meer verder te kunnen. Doordat de trainer van Tynaarlo al door zijn wissels heen was, moest er een veldspeler in het doel staan. De geblesseerde keeper ging vervolgens naar de kleedkamer om zich te laten verzorgen en kwam 2 minuten later in zijn blote bast weer hardlopend melden bij zijn eigen doel om weer te gaan keepen. Hij meende dat er geen wisselspeler voor hem in het veld gekomen was en dat hij weer gewoon kon gaan keepen. Na veel hilariteit aan de kant en in het veld droop de keeper af richting dug-out. Helaas jongen, wellicht volgende keer meer geluk.

Hierna probeerde Zevenhuizen nog één keer om tegen 10 man alsnog de overwinning binnen te halen. De ietwat ongelukkig spelende Gert Bruins kreeg ver in blessuretijd de bal aan de linkerkant. Hij speelde gemakkelijk zijn aanstormende directe tegenstander voorbij en gaf de bal aan de volledig vrijstaande A-junior Tim Wekema, die van dichtbij de winnende goal intikte; 3-2.

Een verdiende overwinning van het hardwerkende Zevenhuizen. Zevenhuizen kan volgende week in de topper tegen Amboina wellicht een goede stap richting de nacompetitie maken.