Wat wordt de bestemming van het pand van Poeder in Zevenhuizen?

Het bekende elektronicabedrijf Poeder in Zevenhuizen staat te koop. Wanneer ze hun deuren gaan sluiten is vooralsnog onduidelijk.

Dit is afhankelijk van de verkoop van het winkelpand aan de Kokswijk 1A.
Wat eigenaar Heine Poeder betreft, hoeft het allemaal niet zo heel snel. “Ik heb de mooiste baan van de wereld”, zegt de sympathieke Zeuv’mhuuster met een twinkeling in zijn ogen. “Dit is mijn lust en mijn leven en het verveelt me geen dag. Maar toch, ik word straks 69 en ik wil na een leven lang hard werken nu ook eens tijd besteden aan andere leuke dingen,” terwijl hij naar zijn vrouw Aafke knipoogt. Het pand aan de Kokswijk waarin Heine en Aafke zijn gevestigd, staat sinds maart van dit jaar te koop. In hetzelfde gebouw zit ook Fietsenspecialist Ter Veld gevestigd. “De jongens van de fietsenzaak doen het fantastisch en ze timmeren enorm aan de weg” zegt Aafke trots. “Ongeveer 6 jaar geleden zijn de gebroeders Ter Veld in hetzelfde pand gekomen. Naast deze vestiging hebben ze onlangs ook een filiaal geopend in Grootegast.” We versterken elkaar zo onder 1 dak. Er zijn veel mensen die naar de fietsenzaak komen en daarna nog even bij ons een kijkje komen nemen. Of andersom. Heine knikt bevestigend. “Nadat wij in 1995 stopten met de fietsenzaak in ons oude pand aan De Wethouder Appelhofplantsoen is er niet echt een serieuze fietsenwinkel meer geweest in Zevenhuizen. Gelukkig hebben de gebroeders dit gat perfect opgevuld. Want Zevenhuizen behoort gewoon een goede fietsenzaak te hebben.

Wat zijn ogen zagen maakten zijn handen 

Vader Karst begon op zijn 18e jaar bij Oostinga, die destijds in de voormalige winkel en werkplaats van Poeder aan het Wethouder Appelhofplantsoen 18 in Zevenhuizen zat. Het bedrijf Oostinga repareerde fietsen, bromfietsen en naaimachines. “Pa was een natuurtalent”, vertelt Heine zichtbaar trots. ”Wat zijn ogen zagen maakten zijn handen. Mijn vader is er gebleven en nooit weer weggegaan. Op een gegeven moment heeft hij de zaak overgenomen van Oostinga en werd hij zelf baas.” Aafke voegt toe dat dit ergens in 1954 moet zijn geweest. Hier werd de basis gelegd voor het huidige bedrijf.

“We bestaan als bedrijf met de naam Poeder nu ongeveer 65 jaar”, rekent Heine snel uit. “Ik ben vanaf mijn 15e bij mijn vader in de werkplaats gaan werken en repareerde fietsen en brommers. Langzamerhand ging ik zelf ook, tv’s, fietsen en witgoed verkopen in de winkel.”
“Ik leerde Aafke kennen en na verloop van tijd gingen we samenwonen in De Wilp. Hier werden onze eerste 2 dochters Gina en Jacqueline geboren. Toen we later gingen verhuizen naar de nieuwbouw van Zevenhuizen, werd Elsina geboren. Kort daarna hebben Aafke en ik de zaak van mijn vader overgenomen en verhuisden we naar het winkelpand aan het Wethouder Appelhofplantsoen.”
“In die tijd verkochten we ontzettend veel elektronica, wit- en bruingoed. Het was booming business destijds”, vertelt Heine. “We groeiden in de jaren ‘90 dusdanig uit ons jasje aan het Wethouder Appelhofplantsoen, dat we uit moesten kijken naar een groter pand.”

We kregen nog meer nieuwe klanten, uit alle windstreken

“We wilden sowieso in Zevenhuizen blijven”, vertelt Aafke. Het pand aan de Kokswijk 1A stond al een tijdje vrij en in november 1995 hebben we de overstap definitief gemaakt. Het veranderde onze zaak van een klein winkeltje met een werkplaats, in een grote moderne elektronicazaak met de grootste showroom in de regio. We kregen nog meer nieuwe klanten, uit alle windstreken, en wisten te onderscheiden van de concurrenten door onze kwaliteit en reparatieservice. We
haalden de apparatuur op, repareerden het en brachten het weer terug naar de klant. We verkochten stereo-installaties, koelkasten, vriezers, led-tv’s, wasmachines, videorecorders, dvd-spelers; je kon het niet zo raar niet bedenken of wij hadden het in de showroom staan”, lacht Aafke.
“Tegenwoordig ligt het natuurlijk iets anders en wordt er veel via internet verkocht. Gelukkig hebben wij nog steeds veel klanten die bij ons kopen, mede door onze goede service en kwaliteit. Wij doen dit al tientallen jaren en dat slaat enorm aan. Dit is de basis van ons grote succes.”

Vissen en motorrijden

Op mijn vraag wat ze na de verkoop van de zaak gaan doen antwoord Heine direct. “Geen idee nog. Ik hou heel erg van vissen en motorrijden maar dat kan eigenlijk alleen met mooi weer en niet in de winter. Ik moet wel gaan bedenken wat ik ga doen in de andere maanden, maar dat komt wel goed.”

Aafke vertelt op haar beurt dat ze vast veel bij haar ouders zal zijn. “Ze lopen al in de 90 en kunnen zo nu en dan wel wat hulp gebruiken. En zoals gebruikelijk zal deze oma wat vaker oppassen op de kleinkinderen. We gaan ons niet vervelen hoor”, lachen ze allebei.
Heine en Aafke zijn nog dagelijks aanwezig in hun winkel. Dus ben je op zoek naar een tv, koelkast, wasmachine of iets anders? Kom gewoon langs en ze staan klaar om je te helpen!

 

Facebook Comments Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *