Wereldkampioenschap Hollandse Herders dit jaar in Roden georganiseerd

Vijfde Wereldkampioenschap Hollandse Herders

Van drie tot en met zes mei aanstaande vindt in Roden het vijfde Wereldkampioenschap Hollandse Herders plaats.

In 2014 is er op bescheiden schaal gestart in het Groningse Hoogkerk en via Zweden, Tsjechië en Duitsland in 2018 terug op Nederlandse bodem voor de jubileumeditie van het WK van de WDSF, World Dutch Shepherd Federation, waarbij zich inmiddels negen landen hebben aangesloten.

Bestond het deelnemersveld tijdens het 1e WK louter uit IPO deelnemers, in de navolgende jaren hebben zich ook andere sportdisciplines aangesloten en is het aantal deelnemers flink toegenomen. Uiteindelijk zal er in Roden in vijf disciplines worden gestreden en kan men de Hollandse Herder aan het werk zien in IPO (speuren, gehoorzaamheid en verdedigingsdienst), IPO-R (reddingshonden), Mondioring, Agility en Obedience.

Zeldzame huisdierrassen

Een verwacht deelnemersveld van rond de honderddertig honden mag een unicum worden genoemd, de Hollandse Herder staat immers op de lijst van zeldzame huisdierrassen en werd langere tijd met uitsterven bedreigd. Verheugend is het dan ook dat de overgrote meerderheid van de deelnemers uit het buitenland komt, een blijk van erkenning van aard en wezen van dit oer-Hollandse ras, een werkhond bij uitstek.

Locatie Borglaan in Roden 

De zeer gewaardeerde medewerking van de Gemeente Noordenveld en de Korfbalvereniging Noordenveld maken het mogelijk om aan de Borglaan in Roden een hondensportevenement te organiseren waar gedurende twee dagen naar de werkende Hollandse Herder in uiteenlopende sportdisciplines kan worden gekeken. De officiële opening van het Wereldkampioenschap zal worden verricht door burgemeester Klaas Smit en vindt plaats op donderdag drie mei, alle deelnemers geven dan met hun honden acte de presence tijdens de landenpresentatie. Met muzikale omlijsting van Muziekvereniging Noordenveld Roden beloofd dat een ware happening te worden.

Vrijdag vier mei zal in het teken staan van trainingen en de veterinaire controle van de honden en op zaterdag vijf mei wordt er dan in alle vroegte gestart met de diverse onderdelen van het WK. De prijsuitreiking zal zondag zes mei rond 17.00 uur zijn gevolgd door de sluitingsceremonie. Kortom, het vijfde WK Hollandse Herders in het Drentse Roden is zeker een bezoekje waard, en de toegang is uiteraard gratis.

Facebook Comments Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *