Processierups is de klos in Veendam

In de gemeente Veendam zijn ook dit jaar nesten van eikenprocessierupsen gesignaleerd in bomen.

De gemeente Veendam heeft maatregelen genomen tegen de kleine beestjes.

Vorig jaar zijn in heel Nederland veel eikenprocessierupsen geconstateerd in eikenbomen. Ook in de gemeente Veendam werd de rups aangetroffen. Om vooraf de groei en overlast van de processierups te verkleinen hangt de gemeente ongeveer 70 mezenkastjes op om hopelijk hiermee de overlast van de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te verkleinen. Door mezenkasten op te hangen wordt de leefomgeving van onder andere mezen als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups bevorderd.

Actieplan bestrijding eikenprocessierups

Naast het ophangen van mezenkastjes heeft de gemeente Veendam besloten om in bepaalde gevallen de eikenprocessierups weg te zuigen uit de bomen. Of de rupsen worden weggezogen is afhankelijk van de locatie waar de boom staat waarin de rupsen worden gesignaleerd. Op onderstaande kaart staat met behulp van kleuren aangegeven welke actie per gebied is genomen bij het constateren van de eikenprocessierups.

KleurActie
RoodDe boom staat op een plek die snel voor overlast zorgt. Bijvoorbeeld bij een (basis)school, een sportcomplex of een winkel. In dit gebied controleert de gemeente regelmatig de bomen op de aanwezigheid van de processierups. De rups wordt dan weggezogen. Deze gebieden zijn rood gemaakt op de kaart.
GeelDe boom staat in een woonwijk. We gaan inventariseren nadat er een melding bij ons is binnen gekomen. We beperken de inventarisatie op basis van meldingen. De rups wordt dan weggezogen. Deze gebieden zijn geel gemaakt op de kaart.
GroenDe boom staat in het buitengebied, niet nabij een woonwijk of een plek die snel voor overlast zorgt. Bijvoorbeeld aan de rand van het dorp. Na melding wordt deze boom  gemarkeerd met een lintje, mits er sprake is van bewoning in de directe omgeving van de boom. De rups wordt alleen weggezogen als er sprake is van directe bewoning in de omgeving van de boom waarin het nest zit. Deze gebieden zijn groen gemaakt op de kaart.

Meer weten over de eikenprocessierups? Bekijk de website van het RIVM: https://bit.ly/3hCFSBb

Facebook Comments Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *