Eikenprocessierups in de tuin?

De eikenprocessierups komt van mei t/m augustus voor. Eikenprocessierupsen lopen in een lange rij (processie) achter elkaar aan op en rond eikenbomen. Van de brandharen van de rups kunt u last krijgen van jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid. De brandharen zijn niet zichtbaar met het blote oog. De gewone haren wel.

Hoe kom je in contact met de brandharen?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de brandharen. Bijvoorbeeld als je in de buurt van nesten wandelt, fietst, picknickt, sport of in de tuin werkt. De brandharen kunnen over een grote afstand verplaatsen, soms wel 50 tot 100 meter. Je kunt ook klachten krijgen doordat je huisdier de haartjes mee naar huis neemt.

Wat zijn de klachten?
Als u in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups, kunt u binnen een paar uur last krijgen van: (hevige) jeuk
– bultjes of blaasjes op je huid
– een rode huid
– rode, dikke en soms ontstoken ogen
– Soms lijken de klachten op een verkoudheid:een loopneus
– kriebel in de keel, hoesten
– moeilijk slikken
– kortademigheid


Sommige mensen reageren sterk op de brandharen en krijgen last van: -braken
– duizeligheid
– koorts
– een algeheel ellendig gevoel
De één reageert heftiger op de brandharen dan de ander. Komt u vaker in contact met de brandharen? Dan kunnen de klachten heftiger worden.

Wat kan ik doen tegen de klachten?
– Verwijder de brandharen door deze met plakband van de huid te halen
-Spoel de huid en de ogen met voldoende lauw water
-Was besmette kleding heel grondig op 60°C

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kan het helpen om zalf op basis van menthol of aloë vera te gebruiken. Zijn de klachten ernstiger of gaan ze niet weg, neem dan contact op met uw huisarts.

Hoe voorkom ik klachten?
De enige manier om klachten te voorkomen is door niet in aanraking te komen met de brandharen van de eikenprocessierups. Ga je naar een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt? Draag dan een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Ga niet op de grond zitten. En kom niet aan de rupsen of hun nesten. Loop of fiets liever niet over wegen waar eikenbomen met nesten staan. Ook uit oude nesten van een jaar geleden kunnen nog brandharen waaien.

Nesten vallen soms uit bomen
Door harde wind of hevige regen kunnen nesten uit de bomen vallen. Raak de nesten en de rupsen niet aan. Probeer ze ook niet zelf weg te halen. Op de website van uw gemeente vindt u informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups.

Contact en meer informatie
Veel vragen worden beantwoord op GGD Leefomgeving. U kunt ook kijken op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of op www.oakie.info.

Facebook Comments Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *