Storm in juli? Dat maken we niet zo vaak mee, toch lijkt dit morgen te gaan gebeuren. Wat is er aan de hand?
Zomerstormen in Nederland komen wel eens voor, maar blijven bijzonder. Sinds 1904 kwam het op 38 dagen tot een zomerstorm, waarvan de meeste plaatsvonden in augustus. De laatste zomerstorm deed zich voor op 25 juli 2015 en dat was dan ook meteen de zwaarste storm in juli ooit gemeten. Morgen zou het ook tot een flinke storm kunnen komen, echter verschillen de details nog teveel om hier goede uitspraken over te doen. Wel is duidelijk dat er heel veel regen gaat vallen.
Komende nacht ontwikkelt zich boven Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk een zogenaamde actieve kleinschalige depressie. Deze trekt in de loop van de ochtend snel uitdiepend over het land, waarbij aan de zuidzijde van de kern een fors windveld ontstaat. Doordat de koers van het laag in de modellen nog verschilt, is moeilijk aan te geven waar de zwaarste windstoten zich gaan voordoen. Op dit moment lijken het noorden en noordwesten de grootste kans te maken op mogelijk (zeer) zware windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur. Boven het IJselmeer en de Waddenzee zijn hogere windstoten mogelijk. In de rest van het land zijn windstoten met 50-75 kilometer per uur gematigder. Enkele modeloplossingen laten ook de mogelijkheid zien dat de zwaarste windstoten pas buiten ons land optreden. Hoe dan ook een situatie om goed in de gaten te houden.
Met alleen de wind zijn we er nog niet. We kunnen ook een flinke bak water verwachten. In een strook over het westen en noordwesten zou zo maar eens 50 mm aan water kunnen vallen, lokaal zelfs meer. In de rest van het land 20-30 mm. In Limburg waarschijnlijk het minste.
Het is aan te raden voor mensen die de weg op moeten of bijvoorbeeld op de camping staan de situatie goed te volgen. Dergelijke windstoten kunnen flinke schade aanrichten en omdat de bomen vol in blad staan, zijn ze extra kwetsbaar voor omvallen.
Dat we momenteel te maken hebben met dynamisch weer bleek maandag wel bij Apeldoorn. Hier kwam een heuse tornado aan de grond, met de nodige schade tot gevolg.