Dit jaar is de processierups er, mede door het mooie voorjaarsweer, er vroeg bij. Op de eerste eikenbomen in Nienoord zijn de kleine beestjes alweer gesignaleerd.
Door middel van rood-witte linten worden de wandelaars gewaarschuwd voor aanwezigheid van de processierups.
Tijdens de zomermaanden, mei, juni, juli en augustus, worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Bomen worden kaalgevreten en mensen en dieren krijgen te maken met gezondheidsklachten, zoals jeuk, bultjes en uitslag.
Wat is een processierups?
Een processierups, ofwel eikenprocessierups, is een bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen.
Brandharen
De processierupsen zijn bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Deze brandharen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en dieren.
Zo worden de brandharen verspreid:
- Bij een bedreiging worden de haartjes afgeschoten door de rups.
- De haren komen in de lucht en kunnen worden verspreid door de wind.
- De haren kunnen de huid, ogen en luchtwegen van mens en dier bereiken en binnendringen. De brandharen zijn pijlvorming en voorzien van weerhaakjes.
- De stoffen die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie
De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast. Ook oude nesten (met resten van brandharen) kunnen nog meerdere jaren voor overlast zorgen.
Wanneer is de rups actief?
De processierups is actief tussen begin april en half juli. De overlast begint doorgaans begin juni, wanneer de meeste rupsen hun brandharen afschieten.
Vanaf begin juli gaan de rupsen verpoppen. De brandharen van de rups blijven echter achter in de nesten en worden door de wind verspreid in de buitenlucht. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) is de overlast het grootst.
Bron: Zorgwijzer Foto’s: MT Online Media